Veilig zonnen


Zonlicht bevordert uw gezondheid. Het zorgt voor warmte, een goed humeur, sterke botten en tanden en voor de aanmaak van vitamine D.  Toch moet u voorzichtig zijn met de zon. Uw huid kan verbranden en zelfs huidkanker ontwikkelen door UV-straling. Meer over de risico’s van de zon leest u hieronder. 

Wat is UV-straling? 

Zonlicht bevat UV-straling (ultraviolette straling). De typen UV-straling waaraan u blootgesteld kan worden, zijn UVA- en UVB-straling. UVA-straling dringt diep door in de huid en kan vervroegde huidveroudering veroorzaken. Bent u weleens verbrand door de zon? Dat komt door UVB-straling.   

De symptomen van huidschade door UV-straling

UV-straling (zonlicht) kan zorgen voor huidbeschadiging. U kunt huidbeschadiging herkennen aan de volgende symptomen:

1. Huidverbranding (zonnebrand)

Uw huidcellen maken door de zon pigment aan. Hierdoor krijgt u een bruine kleur en wordt uw huid dikker. Deze twee veranderingen in uw huid, zorgen voor bescherming tegen UV-straling. 

Het is van belang dat uw huid de kans krijgt om deze bescherming op te bouwen. Uw huid kan namelijk verbranden bij plotselinge of langdurige blootstelling aan de zon. De mate van huidverbranding wordt beïnvloed door de intensiteit van de UV-straling. Hoe krachtig de UV-straling is, kan worden uitgedrukt in een UV-index. In Nederland varieert de zonkracht van 0 (geen UV-straling) tot 8 (maximale UV-straling). Rond de evenaar en in de bergen kan de zonkracht wel 15 zijn. Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller uw huid verbrandt.

2. Vroegtijdige huidveroudering

Te veel blootstelling aan UV-straling kan vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Symptomen van huidveroudering door UV-straling zijn bijvoorbeeld rimpels, fijne lijntjes, groeven, zichtbare adertjes, pigmentvlekken (ook wel bruine ‘ouderdomsvlekken’ en een gelige huidskleur.

3. Huidkanker 

Langdurige, onbeschermde blootstelling aan de zon is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van huidkanker. Huidcellen kunnen hierdoor beschadigen en uitgroeien tot kankercellen en tumoren, ook wel huidkanker. Symptomen van huidkanker zijn bijvoorbeeld vlekken op uw huid, ruwe of eczeemachtige plekken, bultjes of zweertjes en veranderende moedervlekken. 

Vrouw ontspannen in de zon

Uv-straling als oorzaak van huidbeschadiging

Zonlicht bevat UV-straling (ultraviolette straling). De typen UV-straling waaraan u blootgesteld kan worden, zijn UVA- en UVB-straling. UVA-straling dringt diep door in de huid en kan vervroegde huidveroudering veroorzaken. Bent u weleens verbrand door de zon? Dat komt door UVB-straling. 

Er zijn drie soorten huidbeschadiging:

Behandelen van huidschade door de zon

Huidschade door UV-straling kan niet ongedaan worden gemaakt. Wel zijn bepaalde behandelingen mogelijk bij verbranding (zonnebrand), huidkanker en vroegtijdige huidveroudering. 

Hoe behandel ik een huid die is verbrand door de zon? 

  • Bij lichtere verbranding (1e-graads en 2e-graads) kunt u uw huid koelen met een natte koude handdoek, aftersunlotion en/of verkoelende crème. Paracetamol of aspirine helpen tegen de pijn.
  • Ga bij ernstige verbranding (3e-graads en 4e-graads) een kwartier onder een lauwwarme douche staan. Drink 2 tot 3 liter water per dag en schakel medische hulp in voor behandeling van uw huid. 

Hoe behandel ik vroegtijdige huidveroudering? 

Helaas kunt u huidveroudering niet terugdraaien. Sommige gevolgen van vroegtijdige huidveroudering kunnen wel minder zichtbaar worden gemaakt met:

  • Make-up
  • Peelings: huidbehandeling waarbij een dun laagje huid wordt verwijderd
  • Laserbehandelingen: huidbehandeling die huidvernieuwing stimuleert
  • Plastische chirurgie, bijvoorbeeld een ooglidcorrectie of facelift 

Hoe kan huidkanker behandeld worden?

  • Niet-uitgezaaide huidkanker is vaak goed te behandelen met bevriezing, een operatie, bestraling, curettage (wegschrapen) en dichtschroeien, lichttherapie, immuuntherapie (afweeropwekkende medicijnen) of chemotherapie-met-crème (celdodende medicijnen).
  • Uitgezaaide huidkanker wordt meestal behandeld met bestraling, een operatie en/of een chemokuur. 
Gezin ligt op het strand te zonnen.

8 tips om huidbeschadiging door de ze zon te voorkomen

  • Gebruik minimaal factor 30 (SPF).
  • Breng genoeg zonnebrand aan.
  • Smeer uw huid vooraf in: 30 minuten voordat u de zon in gaat.
  • Smeer uzelf elke 2 uur opnieuw in én nadat u hebt gezwommen of hevig hebt getranspireerd.
  • Smeer uzelf ook in op een koele dag. Bij een lagere temperatuur kan de zonkracht (UV-straling) toch hoog zijn.
  • Ga liever in de schaduw zitten dan in de zon. Vermijd de zon zeker tussen 12 en 15 uur. Dan is de UV-straling het hoogst.
  • Draag bedekkende (en eventueel UV-werende) kleding en een zonnehoed of pet. Kies een zonnebril met UV-werende glazen.
  • Gebruik aan het einde van de dag altijd een aftersun om de vochtbalans van de huid te herstellen. Aftersun zorgt tevens ook voor het langer behouden van uw bruine kleur.

Let op: De kwetsbare kinderhuid moet extra beschermd worden tegen UV-straling. Daarover leest u hier meer.

Zonnebeschermingsproducten kopen bij BENU

De beste anti-zonnebrandproducten voor kinderen en volwassenen van de merken Eucerin, SoleroLa Roche-Posay en Vichy vindt u in uw BENU Apotheek en in de BENU Webshop.